Om een boomkwekerij draaiende te houden zijn een paar dingen noodzakelijk. Inzicht, werkzucht en goed personeel.

Dit is Ruud van der Werf, eigenaar van deze kwekerij. 3e Generatie boomkweker aan de Lansing 23.

In 1927 kocht Wiero van der Werf, de opa van Ruud, een stukje land aan de Lansing nummer 23. Hij heeft hier oa. Magnolia’s gekweekt.

Langzamerhand kwam de volgende generatie eraan. Wiero’s zoon Wim van der Werf. De vader van Ruud. Wim heeft het bedrijf overgenomen in 1967. Wim had/heeft een enorm grote passie voor Hamamelis, daarnaast kweekte hij ook Clematis. Dit was ook het voornaamste uitgangsmateriaal. In de loop van de jaren kwamen daar ook Magnolia’s en Daphne’s bij.

In de jaren 90 begon Wim te beseffen dat zijn zoon Ruud steeds meer interesse had in de boomkwekerij.

Ruud heeft inmiddels zijn school afgemaakt en ging ervaring opdoen bij andere kwekers, waaronder: Klaas Verboom, Hans Kompeer en Rene van Lint. Ook het buitenland werd benut. Onder andere in Engeland bij Dingley Dell Nurseries en in Canada bij Adera Nursery BC.

Met de nodige informatie en kennis begon Ruud in 1995 deels voor zichzelf en deels bij zijn vader. In 1998 begon het grote avontuur. Ruud heeft het totale bedrijf overgenomen van zijn vader en is zich gaan specialiseren in de groenblijvende Clematis en Magnolia. Om de tijd bij te blijven is in 2001 een foliekas gebouwd.

In 2005 is de oude loods van Wim afgebroken en vervangen door een nieuwe loods plus glazen stek-kas. In 2008 is hij verder gaan uitbreiden door het stuk van de buurman over te nemen. Vlak na de overname is ook hier een grote foliekas gebouwd. Hierdoor kon Ruud het Magnolia assortiment verder uitbreiden.

Ook nu stopt Ruud niet met uitbreiden en moderniseren. In het voorjaar 2017 is een er een stuk foliekas aangebouwd bij de foliekas van 2008. En in januari 2018 is er nog een stuk land van de buurman bij gekomen.

Ruud heeft 3 werknemer in dienst, Albert Witteveen, Henk Vuyk en Rein Bulk. Daarnaast maakt Ruud veel gebruik van seizoensarbeiders.

Albert

Hoewel Albert al op zijn 12e in de boomteelt bezig was, is hij niet zijn hele leven werkzaam geweest in de boomteelt. Zo heeft Albert een jaar bij een bakblikkenfabriek gewerkt. Daarnaast heeft er nog een periode plaatsgevonden bij een witlof kweker. Een groot minpunt daarvan, was dat witlof bewaard wordt in donkere opslaglocaties. Zo is Albert uiteindelijk bij de boomkwekerij gekomen. Zowel bezig met zijn met planten, als het werken in de buitenlucht. Ook als het regent.

 • Op welke leeftijd in de boomkwekerij begonnen: Rond zijn 12e.
 • Vooropleiding: Tuinbouwschool. (Tegenwoordig Wellantcollege)
 • Visueel aantrekkelijke plant: Druivenplant.
 • Werkzaam bij Ruud vanaf: Juli 2008.

 

Henk

Al zijn gehele leven is Henk werkzaam in de regio Boskoop. Voordat Henk bij Ruud aan de slag ging, werkte hij als ZZP’er in de vermeerdering. Oftewel Zetwerk. Daarnaast hielp Henk zijn broer elk jaar met het poten.

 • Op welke leeftijd in de boomkwekerij begonnen: Vanaf zijn 12e.
 • Vooropleiding: Lagere tuinbouw en vakschool. (Tegenwoordig Green Production Boom BBL)
 • Visueel aantrekkelijke plant: Acer en Cornus.
 • Werkzaam bij Ruud vanaf: April 2018.

 

Rein

Rein is nog maar twee maanden in dienst, maar heeft de draai al goed te pakken. Voordat Rein bij Ruud aan de slag ging, heeft hij al bij meerdere kwekers veel ervaring opgedaan. Rein heeft o.a. gewerkt bij Peter Vlasveld, Pieter Zwijnenburg en Mark Bulk. Wat Rein aanspreekt aan de boomkwekerij is het werken in de buitenlucht. “Het is niks voor mij om op kantoor te zitten.”

 • Op welke leeftijd in de boomkwekerij begonnen: Vanaf zijn 13e.
 • Vooropleiding: Lagere Tuinbouwschool. (Wellantcollege / Green Production Boom BBL)
 • Visueel aantrekkelijke plant: Magnolia Daybreak en Leda.
 • Werkzaam bij Ruud vanaf: Juni 2018.